In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions
















Home
Dopravná výchova na našej škole PDF Tlačiť E-mail
 
 
Problematika bezpečnosti na cestách je záležitosťou, ktorej treba venovať neustálu pozornosť. Preto sa dopravná výchova stáva jednou z ústredných tém, ktorým sa na našej škole venujemeHlavným dôvodom na skvalitnenie dopravnej výchovy na Základnej  škole v Rohožníku  je ochrana zdravia a života detí. Štatistiky nehôd a zranení cyklistov a najmä chodcovpredovšetkým školopovinných detípotvrdzujú, že v oblasti bezpečnosti v cestnej premávke veľké rezervy, z čoho plynie pre našu základnú školu povinnosť skvalitniť výučbu dopravnej výchovy, aby základné návyky získali deti už v rannom veku.
V rámci novej školskej reformy sa stala dopravná výchova jednou z prierezových tém, preto  jej obsah a ciele začleňujeme do učiva prvého i druhého stupňa, najmä do predmetov ako prírodoveda, vlastiveda, telesná výchova, slovenský jazyk, matematika, etická výchova, biológia, ale i do nových predmetov školského vzdelávacieho programu ako je Objavovanie sveta u najmenších prvákov. V treťom ročníku sa Dopravná výchova učí ako samostatný predmet. V piatom ročníku sa žiaci v rámci predmetu Mladý záchranár  učia pohotovo reagovať na situácie hromadného nešťastia a vedieť poskytnúť pomoc zraneným.
Od začiatku školského roka sa snažíme viesť deti k zodpovednosti za vlastnú bezpečnosť. Žiaci sa pomocou rôznych aktivít a praktických činností učia, ako a kde sa môžu bezpečne hrať i ako sa správať účastník cestnej premávky
Osvojujú si teoretické poznatky z oblasti poznania dopravných značiek, predpisov cestnej premávky a križovatiek. Pre žiakov pripravujeme dopravné kvízy, pracujeme s edukačnými softvérmi ako napríklad Autoškola pre deti, alebo S Martinom na cestách, čím zavádzame do vyučovania dôležité prvky IKT. Pracujeme  s  počítačmi, ale predovšetkým s interaktívnou tabuľou. Naši žiaci sa pravidelne zúčastňujú   rôznych dopravných súťaží ako napríklad: ,,Na bicykli bezpečne“ alebo ,,Detský regulovčík“
Potešil nás návrh riaditeľa obvodného úradu pre cestnú dopravu a pozemnú komunikáciu  pána Ing. Juraja Bluska, ktorý spoločne s inštruktorom autoškoly p. Štefanom Tomšom a dopravným inžinierom okresného dopravného inšpektorátu pánom Ing. Branislavom Balúnom  pre žiakov 3. ročníka  pripravili dopravné dopoludnie.                                                       
Pri  organizovaní súťaží úzko spolupracujeme s oddelením  Policajného  zboru   Rohožník, ktorý s našou školou pracuje aj na  iných aktivitách, ako je napríklad projekt :,, Správaj sa normálne“. 
Detské dopravné  súťaže  „Na bicykli bezpečne“ a ,,Detský regulovčík“ považujeme za významné podujatia doplňujúce a rozširujúce poznatky, zručnosti a návyky, ktoré môžu žiaci
získať na vyučovaní dopravnej výchovy v základných školách. Sú zároveň významným nástrojom na znižovanie detskej dopravnej nehodovosti. Žiaci si svojou účasťou v súťažiach  si určite rozšírili  svoje vedomosti z pravidiel cestnej premávky, zdokonalili si  svoju jazdu na bicykli, naučili  sa lepšie vnímať dopravný ruch okolo seba a správne a zodpovedne sa rozhodovať pri riešení dopravných situácií cestou do školy alebo pri využívaní pozemných komunikácií vo svojom voľnom čase.
S uplatňovaním tém dopravnej výchovy nám vo veľkej miere pomáhajú  i všetky 4 oddelenia ŠKD, ktoré pracujú  na rôznych kvízoch, nacvičujú  si reálne dopravné situácie v úlohách účastníkov  cestnej premávky a organizujú  besedy s policajtmi. Žiaci sa zapájajú  i do rôznych výtvarných súťaží na tému Doprava, ktorých výsledkom sú krásne a ocenené výtvarné práce. 
 Z hľadiska organizácie  vyučovania a vyučovacích metód  sa zameriavame  na rozvoj všetkých troch oblastí osobnosti žiaka, na oblasť kognitívnu, afektívnu a psychomotorickú.
Pri práci s deťmi používame najmä hravé a zážitkové spôsoby práce. Často uplatňujeme  integrované tematické vyučovanie. V nižších ročníkoch deti pracujú s omaľovánkami, novinami a detskými časopismi.  Žiaci sa učia   pesničky, básničky a hrajú  rôzne divadielka s dopravnou tematikou. Z projektu Nadácia Alianz sme zakúpili kolobežky, dopravné značky, semafory a knihy s dopravnou tematikou.  Z rozvojového projektu Zdravie v školách sme zasa zakúpili prilby, reflexné vesty, terčíky, resuscitačné torzo Anna, model chrbtice, sadu na simuláciu úrazov, vybavili sme lekárničky. Detské reflexné vesty, ktoré žiaci využívajú najmä na vychádzkach, alebo pri precvičovaní praktických situácií v okolí našej školy a obce. V rámci zvyšovania čitateľskej gramotnosti žiaci pracujú s literatúrou, detskými časopismi, ale najmä s učebnicami Dopravnej výchovy. Na vyučovaní žiaci čítajú na pokračovanie veľmi peknú knihu príbehov  O dopravných značkách. 
Vo vyšších ročníkoch na 2. stupni žiaci pracujú  na rôznych projektoch, ktoré medzi sebou prezentujú. Aktivitami rozvíjame tvorivosť, komunikačné, ale i sociálne kompetencie žiakov. Deti sa učia spolupracovať, pretože často pracujú  v skupinách, učia sa prezentovať a obhájiť si svoj názor. 
           
Cieľom týchto aktivít je  naučiť žiakov, ako sa bezpečne správať a podporiť v nich  pocit zodpovednosti za vlastné správanie. Našim želaním je, aby dopravná  výchova pomohla  deťom osvojiť si základné návyky správania sa v rôznych dopravných situáciách. Deti budú vedieť dopravné situácie riešiť správne, budú opatrnejšie, pozornejšie a rozvážnejšie. 
Dopravná výchova detí je významný prvok v znižovaní tragédií na našich cestách!