November- v znamení slovenských tradičných jedál Tlačiť
Slovenská kuchyňa je známa tým, že výdatná a plnohodnotná, ale to neznamená, že nie je zdravá alebo je tučná.

Ak vyvážime pomer príjmu s výdajom, môžeme si dopriať všetko J. Zemiaky, orechy, mak, kapusta a mnoho iných  sú typickými  tradičnými  slovenskými surovinami plné minerálov, vitamínov a potrebných látok pre ľudský organizmus. Či si dieťa alebo dospelák, každý z nás ich potrebuje. Hádam, nie je rodina, kde by tieto suroviny chýbali a minimálne raz týždenne nejedná gazdiná varí a pečie napr.: bryndzové halušky, lokše, makové a orechové záviny a iné dobroty. 

Žiaci našej školy v rámci Národného akčného plánu- boj proti obezite sa tento mesiac ,,popasovali“  s témou : Mlieko, vajcia, orechy, hybaj  do kuchyne a chyť sa varechy! Ochutnávka slovenských  tradičných jedál( bryndzové halušky, kapustové fliačky, lokše, makové a orechové záviny) a recepty našich mám.

Žiaci 3.A triedy si urobili projekty,ktoré prezentovali pred triedou na túto tému, dokonca sme mali ochutnávku tradičných koláčov. Spoločne s rodičmi napiekli koláče, pagáče, záviny (ja som kúpila ,-) ).

5.A trieda zisťovala, aké sú typické slovenské jedlá v ich rodinách. Na hodine slovenského jazyka to všetko spísali a zistili, že mnohé rodiny majú tie isté obľúbené chute. Ponúkame zopár z nich a možno sa inšpirujete: kapustnica, parenica, halušky s kapustou a klobásou,parené buchty, halušky s bryndzou a slaninou, fazuľovica a i.

V 7.A prekladali na hodine anglického jazyka slovenské tradičné jedlá do angličtiny.

Blížia sa Vianoce, preto jedzte zdravo, hýbte sa, usmievajte a ak by Vám ručička na váhe ukazovala viac ako zvyčajne,  nič si z toho nerobte. Vianoce sú raz za rok. Sú to sviatky hojnosti, tak prečo si nedopriať? Sú to sviatky pokoja, tak prečo sa strasovať zopár kilami navyše? 

Krásne Vianoce Vám želáme.
 
altalt