November- v znamení slovenských tradičných jedál |
![]() |
Slovenská kuchyňa je známa tým, že výdatná a plnohodnotná, ale to neznamená, že nie je zdravá alebo je tučná. Ak vyvážime pomer príjmu s výdajom, môžeme si dopriať všetko J. Zemiaky, orechy, mak, kapusta a mnoho iných sú typickými tradičnými slovenskými surovinami plné minerálov, vitamínov a potrebných látok pre ľudský organizmus. Či si dieťa alebo dospelák, každý z nás ich potrebuje. Hádam, nie je rodina, kde by tieto suroviny chýbali a minimálne raz týždenne nejedná gazdiná varí a pečie napr.: bryndzové halušky, lokše, makové a orechové záviny a iné dobroty. Žiaci našej školy v rámci Národného akčného plánu- boj proti obezite sa tento mesiac ,,popasovali“ s témou : Mlieko, vajcia, orechy, hybaj do kuchyne a chyť sa varechy! Ochutnávka slovenských tradičných jedál( bryndzové halušky, kapustové fliačky, lokše, makové a orechové záviny) a recepty našich mám. Žiaci 3.A triedy si urobili projekty,ktoré prezentovali pred triedou na túto tému, dokonca sme mali ochutnávku tradičných koláčov. Spoločne s rodičmi napiekli koláče, pagáče, záviny (ja som kúpila ,-) ). 5.A trieda zisťovala, aké sú typické slovenské jedlá v ich rodinách. Na hodine slovenského jazyka to všetko spísali a zistili, že mnohé rodiny majú tie isté obľúbené chute. Ponúkame zopár z nich a možno sa inšpirujete: kapustnica, parenica, halušky s kapustou a klobásou,parené buchty, halušky s bryndzou a slaninou, fazuľovica a i. V 7.A prekladali na hodine anglického jazyka slovenské tradičné jedlá do angličtiny. Blížia sa Vianoce, preto jedzte zdravo, hýbte sa, usmievajte a ak by Vám ručička na váhe ukazovala viac ako zvyčajne, nič si z toho nerobte. Vianoce sú raz za rok. Sú to sviatky hojnosti, tak prečo si nedopriať? Sú to sviatky pokoja, tak prečo sa strasovať zopár kilami navyše? Krásne Vianoce Vám želáme. ![]() ![]() |